WRS? Nee!

Help jij ook mee de WRS tegen te houden? 
Mischa Tydeman had het er al over op het Feminist March podium: de Wet Regulering Sekswerk heeft veel nadelen voor sekswerkers. Lees er hier meer over. 
Tot 17 maart 2023 is het wetsvoorstel Wet Regulering Sekswerk (WRS) in consultatie. Dat betekent dat de regering burgers vraagt wat ze van deze wet vinden. Dit is dus het moment voor sekswerkers en bondgenoten om zich uit te spreken.

 

De WRS samengevat: Alle sekswerkers in Nederland worden geregistreerd en voor degenen die geen registratie willen of kunnen krijgen zal het Zweeds model gaan gelden, dat sekswerk niet als werk ziet en mensen die gebruik maken van de diensten van sekswerkers als criminelen. Onderzoek toont aan dat de toegang tot zorg- en hulpverlening afneemt onder het Zweedse model.

Ik ben bang. Méér sekswerkers gaan méér geweld meemaken als deze wet er doorheen komt. Sekswerkers die niet in een hoerenregister willen, durven of mogen, worden nog dieper de illegaliteit ingejaagd. Naar daar, waar wetteloosheid regeert. ver weg van

collega’s, hulpverlening en politie.

Er is nog tot 17 maart de ruimte om te reageren op de wet, en dat kun jij als sekswerker of bondgenoot doen door een email te sturen naar de overheid via deze website. Er staat een voorbeeld email op de website van RedInsight.

1. Niet criminaliseren maar decriminaliseren

Procedures zoals verplichte registratie van sekswerkers of het criminaliseren van klanten, bestrijden geen misstanden. Onderzoek toont aan dat decriminalisering juist een positief effect heeft op de veiligheid en gezondheid van sekswerkers. UNAIDS, WHO, UNFPA en UNDP adviseren daarom ook decriminalisering 2 : het versterken van iemands rechtspositie
verminderd namelijk slachtofferschap. De WRS zet juist in op verdere criminalisering.

2. Schijnzekerheid en de contraproductiviteit van het registreren van sekswerkers

Er ontstaat alleen schijnzicht op hen die zich hebben laten registreren omdat er niet kan worden uitgesloten dat er geen sprake is van dwang aan de hand van het registratie gesprek. Ook zullen veel vrijwillig werkende sekswerkers zich niet registreren vanuit privacy overwegingen. Het aanleggen van een landelijke database van sekswerkers komt namelijk
met enorme risico’s. Zo wordt de sector verder ondergronds gedreven. In andere landen waar verplichte registratie is ingevoerd is dit schadelijke effect al zichtbaar.

3. Slechtere toegang tot zorg en hulpverlening
Onvergunde sekswerkers zullen via andere wegen klanten zoeken, omdat klanten én sekswerkers vervolging willen voorkomen. Ze worden daardoor moeilijker bereikbaar voor zorg- en maatschappelijke instellingen. Daarnaast zullen sekswerkers niet meer naar een zorg- of hulpverlener durven stappen, uit angst voor (juridische) consequenties. De bestuurlijke boete is dan namelijk wel geschrapt, civielrechtelijke consequenties worden hierniet mee uitgesloten.

4. Aangiftebereidheid zal verder afnemen
Onvergunde sekswerkers zullen, uit angst voor repressieve maatregelen, geen beroep op de politie durven doen. De aangiftebereidheid is nu al extreem laag, het wetsvoorstel zal dit verergeren.

Meer nieuws